Intervju

INTERVJU: RICKARD DAHAN
 

Rickard Dahan är fotbollslandslagets sjukgymnast och den som hjälper Zlatan Ibrahimovic när Sveriges största idrottsstjärna har skadeproblem.

– Jag njuter av mitt jobb i fulla drag. Att få jobba så nära idrotten och vara med om alla fantastiska idrottsupplevelser är underbart, säger Dahan.

Text: Mårthen Bergman Foto: Andreas Bardell

 

Landslagsuppdrag som både spelare och fysioterapeut

Rickard Dahan var själv en fotbollstalang i unga år och tillhörde länge Malmö FF:s organisation innan det blev en allsvensk säsong i Landskrona BoIS.

– Jag spelade i pojk- och juniorlandslag och spelade allsvenskan med Landskrona. Sen blev det några säsonger i division 1 och 2. Jag brukar säga att det var skadorna som satte stopp, men jag var nog inte tillräckligt bra helt enkelt, säger han och skrattar.

Istället ville han jobba med att behandla andras skador och utbildade sig till sjukgymnast med specialkompetens inom idrottsmedicin.

– Tack vare kollegorna Fredrik Nyquist och Inge Dahlberg halkade jag in på ett bananskal och hade förmånen att få jobba med handbollslandslaget i sju års tid under Bengan Johanssons ledning. Efter det var jag ansvarig sjukgymnast i Malmö FF under drygt tio år.

Det blev ingen seniorlandslagsspelare i fotboll av Rickard själv. Däremot fick han 2010 chansen att jobba med landslaget och höjdpunkten var i EM-slutspelet i Ukraina 2012.

– Det är motiverande att få jobba så pass nära några av världens bästa fotbollsspelare, men samtidigt ställer det höga krav och det betyder att man själv hela tiden måste ligga i framkant.

 

Kulan – Sveriges ledande idrottsskadecentrum

Rickard startade 2010 Kulan Idrottskadecentrum som i dag har utvecklats till ett av Sveriges ledande idrottskadecentrum med tolv sjukgymnaster, vårdcentral med läkare, sjuksköterska, undersköterska, idrottspsykolog, ortopedtekniker, massageterapeut, hälsostrateg och dietist.

De jobbar med flera föreningar inom fotboll, innebandy, gymnastik, simning och flera andra idrotter, där svenska mästarna Malmö FF är den mest namnkunniga.

Dessutom är Rickard den som Zlatan Ibrahimovic tar hjälp av när han har skadebekymmer.

– Man arbetar ofta upp ett nära samarbete och förtroendekapital med spelare man haft i klubbar tidigare, det gäller Zlatan såväl som Daniel Majstorovic, Markus Rosenberg och andra. Då är det vanligt att man behåller kontakten och att de kanske väljer att komma hem och köra rehab här.
 

Samarbete med SPORTDOC

Rickard berättar om vikten av att ha rätt utrustning för att behandla och förebygga skador.

– När man jobbar med idrottsskador och idrottsmedicin så är det viktigt att ha en god förståelse för vad som är normal funktion och vilka belastningsmekanismer som råder så att fokus läggs på att behandla själva grundorsaken till problemet. Att återskapa normal funktion, styrka eller rörlighet genom korrigerande och styrd träning är oftast allra viktigast.

–  Men ibland behöver man även dämpa eller lindra symptom. Då underlättar det att ha tillgång till ett varumärke som SPORTDOC som erbjuder ett fullsortiment med kvalitetsprodukter; allt från kinesiologitejp, värmande liniment, tejp för stabilisering och korrektion till produkter när skadan väl är framme och det behövs ett akut omhändertagande.

 FAKTARUTA – RICKARD DAHAN

Ålder: 47 år

Familj: Gift, tre barn

Utbildning: Sjukgymnast med specialistkompetens inom Idrottsmedicin, CSPT

Klubbar som aktiv: Malmö FF, Landskrona BoIS, Lunds BK

Idrottsliga meriter: 18 p- och j-landskamper i fotboll

Meriter som sjukgymnast: Handbollslandslaget 1997-2003, (2 EM guld, 1 VM silver), Malmö FF; 2000-2010 (2 allsvenska guld), Fotbollslandslaget; 2010- (EM slutspel i Ukraina)